obwód
Marta: Proszę o szybką pomoc:
1. Jeżeli w przybliżeniu przyjmiemy, że przekrój dębu jest kołem o śerdnicy 314 cm, to obwód
jego pnia z dokładnośia do jednego centymetra jest równy :
A) 986 cm B) ok. 1941 cm C) ok. 100 cm D)9,84 m
15 wrz 09:41
Ryuuk: a
15 wrz 10:04
Bogdan:
Znasz wzór na obwód koła ? zastosuj go.
15 wrz 11:39
Marta: r=314/2=157
2πr=2*3,14*157=985,96≈986 czyli odpowiedź A tak
16 wrz 10:58
AS: Korzystniej było wykorzystać wzór
C = π*d gdzie d jest średnicą koła a C obwodem.
16 wrz 11:22