Matura to Bzdura ??! !?!? ??
Kipic: Hardcore
Wewnatrz kąta o mierze 60 stopni znajduje sie punkt A odległy od jednego z ramion o 3, od
drugiego 6. Oblicz odległosc punktu A od wierzchołka kąta .
O co chodzi z tym "Wewnatrz kąta o mierze 60 stopni znajduje sie punkt A" czy jest wogule takie
cos jak wnetrze kąta czy im sie pomylilo i powinno byc 'trójkąta"

1 maj 12:43
vitek1980: skoro mowa o ramionach to raczej chodzi o kąt.
Kąt jako figura zawarta pomiędzy ramionami jest podzbiorem płaszczyzny, a więc zbiorem.
Teoretycznie posiada wnętrze
1 maj 12:50
...:

β=90
1 maj 13:01
Kamień: cosα=
36=
12
Tw cosinusow:
c
2=a
2+b
2−2abcosα
a=3
b=6
Z rysunku odczytujesz, że c jest częścią trójkąta równobocznego.
Czyli c to długość do punktu, odległego o 6 i 3 od szukanej

Potem z tw. pitagorasa i otrzymujesz 9+27=s
2
s − szukana
s=6
1 maj 13:18
Kipic: ok Dzięks
1 maj 13:24