Zbadaj liczbę pierwiastków równania
Kizuna: Zbadaj liczbę pierwiastków równania w zależności od wartości parametru m.
|x2 − 2x − 3| = m
Prosiłbym o pokazanie, jak się to po kolei robi.
1 maj 12:41
Kamil: Mamy tutaj równanie z wartością bezwzględną.
|x2−2x−3|=m
Zakładamy, że wartość x2−2x−3>0
Wtedy delta=4+12=16
√16=4
x1=2+4/2
x1=3
x2=2−4/2
x2=−1
Dla x2−2x−3>0 są dwa rozwiązania
Teraz sprawdź ile rozwiązań dla zera, a dla x<0 żadnego rozwiązania, bo żadna liczba pod
wartością bezwzględna nie da liczby ujemnej.
1 maj 13:08
ICSP: |x2 − 2x − 4| = m
x2 − 2x − 4 = x2 − 2x + 1 − 5 = (x−1)2 − 5 − współrzędnie wierzchołka tej paraboli to : (1 ;
−5)
zatem mogę już podać odpowiedź
m < 0 − brak rozwiazań
m ∊ (0 ; 5) − cztery rozwiązania
m = 5 − trzy rozwiązania
m ∊ {0} suma (5 ; + ∞) − dwa rozwiązania
1 maj 13:33
ICSP: :(
Zrobiłem dla −4 a nie −3

Pozamieniaj sobie odpowiednio
1 maj 13:35
Krzysiek: proponuje Ci narysowac wykres tej funkcji dla lepszego zrozumienia .
Wiec tak . Narysuj najpierw wykeres funkcj y= x2−2x−3 .Zeby narysowac wykres funkcji
kwadratowej nalezy wyznaczyc 3 punkty . Sa to miejsca miejsca zerowe i wierzcholek . Wiec to
zrob .Wyznacz x1 i x2 oraz wspolrzedne wierzcholka Wzory znasz. jednak my mamy narysowac
wykres y=|x2−2x−3| a zdefinicji wartosci bezwzglednej wiemy z enie moze ona byc ujemna wiec
ta czesc wykresu ktora lezy ponizej osi Ox odbij nad os OX i dostaniesz wykres y=|x2−2x−3|
Teraz narysuj prosta y=m i przesuwaj ja wzdluz osi Oy i patrz w jakim przedziale i w ilu
miejscach prosta y=m przetnie wykres y=|x2−2x−3. |
1 maj 16:06