Prosze pomóżcie
TINCIA: WITAM PROSZĘ WAS O POMOC
1) Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i
trzynastego wyrazu tego ciągu jest 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
2) Między liczbami 4 i 22 wstaw pięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg
arytmetyczny.
3) Dla jakich wrtosci X liczby : 3x+1, 2x−4, 5x+3 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
4) Oblicz podana sume :
a) −7−4−1+2+5+... ... +227=
b) 29+22+15+8+... ...+(−272)
1 maj 12:27
saders: 4) to są ciągi o a) r=3 a1= −7 an = 227 b) r= −7 a1 = 29 an = −272
musisz tylko obliczyć n ze wzoru ogólnego a potem wykorzystać wzór na sumę ciągu arytmetycznego
1 maj 12:43