matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Kuczek:
Rozwiąż równanie 2cos(x)tg(x) + 2
√
3
cos(x) +
√
2
tg(x) +
√
6
= 0 w przedziale <0, 2pi>. Proszę o wskazówkę
1 maj 11:47
xyz:
W końcu... 2cosxtgx + 2
√
3
cosx +
√
2
tgx +
√
6
= 0 2cosxtgx +
√
2
tgx + 2
√
3
cosx +
√
6
= 0
√
2
√
2
2tgx(cosx +
) + 2
√
3
(cosx +
) = 0
2
2
√
2
(2tgx + 2
√
3
)(cosx +
) = 0
2
√
2
2tgx = −2
√
3
⋁ cosx = −
2
1 maj 12:10