POMÓŻCIE PROSZĘ
JUSTYNA: PROSZĘ O POMOC MOŻE MI TO KTOŚ ZROBIĆ POTRZEBUJE PILNIE TYCH ZADAŃ BŁAGAM
1)WYZNACZ PIERWSZY WYRAZ CIĄGU ARYTMETYCZNEGO,MAJĄC DANE:
a22=−92, r=−3
2). WYZNACZ RÓŻNICE r CIĄGU ARYTMETYCZNEGO,MAJĄC DANE:
a1=7, a29=133
3). NASZKICUJ WYKRES CIĄGU (a,,),JEŚLI DANY JEST WYRAZ OGÓLNY TEGO CIĄGU:
a) a,,=−3 b) a,,=−n+7
1 maj 11:43
Alicja: 1
a22=−92
r=−3
an=a1+(n−1)r
−92=a1+21*3 ⇒ a1=−155
1 maj 11:51
Alicja: 2). WYZNACZ RÓŻNICE r CIĄGU ARYTMETYCZNEGO,MAJĄC DANE: a1=7, a29=133
133=7+28r ⇒28r=19 ⇒ r=1928
1 maj 11:53
Alicja:

a) a − jest to prosta y=−3
b) b − jest to prosta malejąca z punktami A(0;7), B(7;0)
1 maj 12:02
JUSTYNA: ŚLICZNIE DZIĘKUJE ALICJA
1 maj 12:16
vitek1980: wykresem ciągu nie jest linia ciągła tylko punkty
1 maj 12:44
TINCIA: czyli nie ma być tych liń tylko punkty narysować ?
1 maj 13:04
Alicja: A no tak punkty dla n={1, 2, 3, 4, ....}, przepraszam mój błąd
1 maj 13:08
JUSTYNA: WIĘC ZAMIAST LINI POPROSTU ZAZNACZYC −3 , 7 PUNKTAMI NA WYKRESIE ?
1 maj 13:36
Alicja: tak od 1
1 maj 13:44