Matura to Bzdura ??! !?!?! ?
Kipic: Hardcore z udowodnianiem
Uzasadnij że 7
54 > 17
36.
I tak sobie pomyslalem czy by tego zadania w ten sposob nie mozna bylo zrobic

Najpierw 7
54
wiemy że 8
54 bedzie wieksyz wiec:
8
54>7
54
(2
3)
54>7
54
2
162>7
54
i
17
36
17
36>16
36
17
36>(2
4)
36
17
36>(2)
144
Wiec :
2
162>7
54 >17
36>2
144
2
162>2
144
Wiec chyba uzasadnione jest
1 maj 11:41
Technik:
754>1736
(73)18>(172)18
73>172 C.K.D
1 maj 11:45
Technik:
a po drugie jak z 7 zrobiłeś 8 ?
1 maj 11:47
Technik: nie patrz na mój post 11:47
1 maj 11:55
Kipic: Technik tylko ze nie zawsze mozna sobie tak latwo wyciagnac

ten u góry to zly przyklad podalem
ja tutaj bardziej poszedlem w sposob ktory moglby byc zawsze
bo jakby np bylo 3
37>5
17 to juz tak ladnie nie zrobisz
1 maj 12:04
Technik: @Kipic zadanie na pewno da się jakoś prosto zrobić ( na podstawie nie ma takich zadań ) dobra
ja już muszę uciekać do zobaczenia potem
1 maj 12:06
Kipic: do uslyszenia
1 maj 12:07
xyz: Kipic, na maturze jak coś to raczej bedzie trzeba albo wspólny wykładnik albo wspólną potęgę
1 maj 12:14
Saizou : 3
37=3
17+20=3
17*3
20
3
17*3
20>5
17
no i już chyba widać co jest większe
1 maj 12:15
Kipic: @xyz oby
no ale nie koniecznie moze w tym roku akrat nie bedzie

wiec sprobowalem wykombinowac sposob do takich w ktorych nie bedzie wspolnego wykladnika ani
potegi . i wydaje mi sie ze to w 1 poscie dobrze by bylo tylko ze tam akurat dalem wspolna
potege

ale jakby jej nie bylo to sposob juz jest hehe
1 maj 12:17
Kipic: @Saizou a w takim hehe
31
11<17
14 chyba juz nie zadziala hehe
1 maj 12:19
xyz: @Kipic masz odpowiedz do tego rpzykładu 3111<1714 ?
1 maj 17:23
Kipic: nie
poprostu chcialem znalezc sposob na kazde zadanie gdzie nie ma wspolnej poategialbo wykladnika
1 maj 17:27
Kipic: ale to zadanie mozna chyba tak zrobic jak w 1 poscie napisalem
1 maj 17:27
PW:
3111<3211=(25)11=255
1714>1614={24)14=256
3111<255<256<1714
i już widać.
1 maj 17:30
Kipic: PW wlasnie tak najlepiej robic
1 maj 17:32
Kipic: czyli jednak dobrze myslalem
1 maj 17:33
xyz: Jak sie nie da do wspolnych podstaw albo poteg
1 maj 17:35