Pomocy
.: POMOCY!
Wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A(−4,6) , która wraz z osiami układu
współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym 2.
wiem tylko, że można wyznaczyć punkty przecięcia z prostą y = ax + b
będzie to (−b/a; 0) i (0;b), ale dalej nie wiem jak ruszyć
1 maj 11:39
.: odświeżam
1 maj 13:34
Tomek:
6=−4a+b
B=(0, b)
O=(0, 0)
|BO|=|b|
16(b
2−12b+36)=16b
4
b
4−b
2+12b−36=0
W(2)=0
b
1=2
W(b)=(x−2)(b
3+2b
2+3b+18)
W(−3)=0
b
2=−3
W(b)=(x−2)(x+3)(x
2−x+6)
a więc są dwie takie proste, przechodzące przez punkt A i B
| | −4 | |
A=( |
| , 0) i B=(0, −3) lub A=(2, 0) i B=(0, 2) |
| | 3 | |
1 maj 15:08