Rozwiąż równanie
kamczatka: Rozwiąż równanie:
1 maj 11:18
Technik:
Df=R\{2}
x+3=2x(x−2)
x+3=2x2−4x
x+3−2x2+4x=0
−2x2+5x+3=0 dalej sam
1 maj 11:21
xyz: Dziedzina, a pozniej pomnoz obustronnie przez mianownik
1 maj 11:21
Technik: @xyz Dziedzina już wyznaczona wystarczy policzyć Δ
1 maj 11:23
xyz: To nie bylo do Ciebie
1 maj 11:24
Technik:
1 maj 11:24
kamczatka: właśnie też tak zrobiłem i x1 wychodzi −1,5 a x2 −1. A w odpowiedziach mam wyniki x1=3 i
x2=−0,5
co jest nie tak ?
1 maj 11:26
1 maj 11:29
kamczatka: jak to Δ wyliczyłeś ?
bo mi wychodzi:
Δ=52−4*(−2)*3
Δ=25−24
Δ=1
1 maj 11:32
xyz: −4*(−2)*3 = 24
1 maj 11:32
kamczatka: faktycznie będzie √49=7
1 maj 11:36