Geometria analityczna
sklodo94: Środek okręgu leży na prostej x=1. Napisz równanie tego okręgu, jeśli wiadomo, że każda prosta
y=1/2x+b dla b∊{−6,9} ma z tym okręgiem jeden punkt wspólny.
1 maj 11:09
Tomek: odległość prostych y=1/2x−6 i y=1/2x+9 to dla nas srednica okregu czyli 2r a więc mamy juz
promień
S=(1, y)
odległość punktu S od prostych wyżej napisanych musi być taka sama i równa r czyli wyliczysz
S...
1 maj 11:19
xyz:

S=(1;y), niech pr. k: y=
12x − 6 pr. l: y=
12x + 9
Odległość srodka S od prostej l i k jest taka sama.
Zapisz te dwa równania, przyrównaj do siebie i stąd obliczysz drugą współrzędną środka.
Pozostał promień, więc możesz znowu policzyć z odległości punktu od prostej.
1 maj 11:21