Geometria analityczna
sklodo94: Wyznacz róznanie okręgu, który jest obrazem okręgu o równaniu x2+y2−4x+6y−3=0 w
jednokładności o środku S = (−1,4) i skali k=1/2
1 maj 11:05
xyz: Wyznacz srodek pierwszego okręgu i oznacz go jako O
1
Teraz z wektorów:
| | 1 | |
Z tego obliczysz srodek drugiego okregu a promien tego drugiego to |
| r1 |
| | 2 | |
1 maj 11:12
sklodo94: Dzięki
1 maj 11:13
krecik: albo jest taki wzór O'[k(x−a)+a,k(y−b)+b] i gdzie S(a,b) i wychodzi środek okręgu O(2,−3) i r=4
. O'[1/2(2+1)−1, 1/2(4−4)+4] stąd O'(1/2 ,4)
r*1/2=4*1/2=2 stąd (x−1/2)2+(y−4)2=4
1 maj 11:15