Matura
Technik:

Matura ale z fizyki

Sprawdzi ktoś

W równię pochyłą o masie 0,28 kg uderza poziomo kula o masie 0,12 kg i odbija się do góry. Na
jaką wysokość wzniesie się kulka po uderzeniu,jeśli równia odskakuje z prędkością 1,25 m/s ?
Tarcie można zaniedbać, a zderzenie jest sprężyste.
a więc tak
m
1=0,28kg
m
2=0,12kg
v=1,25m/s
g=9,81
| | 0,28(0,28−0,12)*(1,25)2 | |
h= |
| =25cm |
| | 2*(0,12)2*9,81 | |
ok
1 maj 10:42
Kipic: @Technik ale zadanie

dla mnie przepasc
1 maj 10:47
Technik: @Kipic zadanie nie jest trudne

Ty za to wymiatasz z matmy

a i jeszcze jedno zapomniałem
Ci napisać poucz się dobrze konstrukcji w zwierciadle i soczewkach bo to często jest i trzeba
bardzo dokładnie rysować a sprawdzający się czepiają
1 maj 10:52
Licealista_Theosh: Techniku nie wiem czy dobrze, ale ja to zrobiłem tak:
E
k=E
p
| 1 | | m | |
| (0,12kg) * (1,25 |
| )2 = 0,28 kg *9,81 * h
|
| 2 | | s | |
| | m | |
0.09375J = 2,748 kg* |
| *h
|
| | s2 | |
h=0,03m = 3 cm.
1 maj 10:52
Licealista_Theosh: Ups

chodziło mi o zasadę zachowania pędu a nie energii. Nie sprawdzaj jest źle.
1 maj 10:54
Kipic: @Technik
soczewki, zwierciadla, rzut pionowy ukosny poziomy , liczenie oporow, zadania zwiazane z
predkosciami ,

prawie zawsze cos z tego jest hehe
1 maj 10:54
Technik: @Kipic wyślę Ci na pocztę zadania z tego co napisałeś z rozwiązaniami to sobie będziesz
sprawdzał

@Licealista Theosh
1 maj 10:57
Kipic: @Technik dzięki
1 maj 11:00
Licealista_Theosh: No co...
1 maj 11:03
Licealista_Theosh: A zjarzyłem. Źle przekształciłem wzór, ale chodziło mi o to

Takie zadania są na
rozszerzeniu?
1 maj 11:05
Technik:

To jeszcze jedno (już ostatnie) trzeba tylko wyznaczyć wzóry
Oblicz przyspieszenie układu i siły naciągów nici układu przedstawionego na rysunku. Moment
bezwładności bloku I, a jego promień R (m
1>m
2).
najpierw przyspieszenie a
| | (m2−m1)*R2 | |
a= |
| *g |
| | I+(m1+m2)*R2 | |
| | (m2−m1)*R2 | |
FN1=m1g(1+ |
| ) |
| | I+(m1+m2)R2 | |
| | (m2−m1)R2 | |
FN2=m2g(1− |
| ) |
| | I+(m1+m2)R2 | |
1 maj 11:12
Technik: @Licealista Theosh tak są na rozszerzeniu , to zadanie jest z próbnej matury ułożonej przez
moją nauczycielkę od fizyki
1 maj 11:14
1 maj 11:15
Kipic: @Technik tak sobie przegladalem i 1 co sukalem to opis rozdzialu Praca Moc Energia
Te energie : potencjalna i kinetyczna poniewaz mnie rozbrajaja

Całkiem dobra strona
1 maj 11:27
Technik: a w czym masz problem z tą energią kinetyczną i potencjalna

może dam Ci jakiegoś linka
1 maj 11:30
Kipic: no nie ogarniam kiedy cialo ma potencjalna a kiedy kinetyczna np/; pocisk sobie leci pionowo z
jakas szybkoscia V uderza w worek i mam obliczyc zaleznosci medzy energiami

w czasie
uderzenia i z jaka energia wyleci on z worka
przed uderzeniem v
0 =120m/s
po przebiciu V
k=72m/s
d−srednica worka 0,4m
wogule to zadanie rozwala system nie moge ogarnac
1 maj 11:33
Technik:
Gdy ciało spada swobodnie energia potencjalna zamienia się w energię kinetyczną co też wynika
ze wzorów (prędkość rośnie więc energia kinetyczna rośnie, natomiast wysokość maleje więc
energia potencjalna maleleje). Czyli ile ubędzie energii potencjalnej tyle przybędzie energii
kinetycznej.
1 maj 11:36
Technik: ale ten pocisk wystrzelona z jaką prędkością

napisz pełną treść i wyśli na email to odpowiem
bo teraz idę na konsultację z matematyki

więc nie pomogę w tej chwili
1 maj 11:42
Kipic: w teorii oczywiste ale ak zaczynam robic zadania to w praktyce nie rozumiem

musze jescze
sporo zadan zrobic
1 maj 11:42
Kipic: @Technik to zadanie nam dal kolo z fizy jak znajde ta kartke to napisze
1 maj 11:43
Nienor: Zadanie 1.
Kipic zadania z fizyki to sztuka wyciągania co się da z treści. Pisze, że zderzenie jest
sprężyste

Więc zachowana jest zasada zachowania energi:
| m2vp2 | | m1v2 | |
| =m2gh+ |
| , gdzie vp jest prędkością kulki przed zderzeniem.
|
| 2 | | 2 | |
W tym równaniu masz dwie niewiadome h i v
p, szukasz więc jeszcze jednego równania:
zasada zachowania pędu. Pęd kuleczki przed zderzeniem (p
1=m
2v
p, poziome) nie może zniknąć,
ale jest w całości przekazany równi pochyłej, więc:
| | m1v | |
m2vp=m1v ⇒ vp= |
| podstawiasz do pierwszego równania i gotowe  |
| | m2 | |
1 maj 16:55
Technik: @Nienor dobrze są te zadania
1 maj 17:25
Nienor: Z bloczkiem, po prostu rozwiązać trzeba układ:
| ⎧ | Iε=(FN2−FN1)R | |
| ⎜ | m1a=m1g−FN1 | |
| ⎨ | m2a=FN2−m2g |
|
| ⎩ | a=εR | |
Nie chce mi się go przekształcać.
Co do zadania, które rozwala system:
E
k1=E
k2+E
p+Q
| | mv2o | |
Ek1= |
| − energia pocisku przed zderzeniam
|
| | 2 | |
| | mv12 | |
Ek2= |
| − energia kinetyczna po przebiciu
|
| | 2 | |
E
p=mdg − energia jaka wynika ze zwiększenia wysokości pocisku
Q − energia tracona na ciepło w wyniku przebijania worku(czasami w zad. trzeba ją pominąć
1 maj 18:23
Technik: @Nienor właśnie rozwiązałem ten układ i wyszło takie coś
1 maj 18:38
Nienor: No to jest dobrze
1 maj 18:46
Technik: mam jeszcze dwa

masz chwilę żeby sprawdzić
1 maj 18:51
Nienor: Tak, ale pisz też te równania początkowe, żebym później nie musiała sie zastanawiać, hmm... a
to skąd
1 maj 18:57
Technik: ok
1 maj 19:06
Technik: Po równi pochyłej nachylonej do poziomu pod kątem α=45
o zsuwa się bez tarcia z wysokości h=1
cm małe ciało. Szybkość początkowa wynosi zero, a ciało można uważać za punkt materialny o
masie m=1 g i ładunku q=1mC. W punkcie A znajduję się drugi ładunek punktowy Q=5mC. Obliczyć
szybkośc ciała, gdy osiaga punkt C
rozwiązanie w następnym poście
1 maj 19:27
Technik:

tam gdzie to czerwone kółeczko to kąt α a tam gdzie jest q powinno być duże Q
punkt B− energia potencjalna grawitacji E
p1=mgh
| | Qq | |
energia kinetyczna oddziaływania elekrost. Ep2=k |
| |
| | h | |
energia kinetyczna E
k1=0
| | Qq | |
energia potencjalna oddziaływania elektrosta Ep3=k |
| |
| | r | |
energia potencjalna Ep
4=0
zasada zachowania energii
E
p1+E
p2+E
k1=E
p3+E
p4+E
k2
| | Qq | | Qq | | mv2 | |
mgh+k |
| +0=k |
| +0+ |
| |
| | h | | r | | 2 | |
| | 2mgh | | 2kQq | | 2kQq | |
v2= |
| + |
| − |
| |
| | m | | mh | | m*r | |
ciąg dalszy w następnym poście bo nie mogę już dodać rysunku
1 maj 19:41
Technik:

tam gdzie kółeczko to jest α
podstawiam z r do tamtego wzoru który wcześniej wyznaczyłem
| | 2kQq | | 2kQqtgα | |
v2=2gh+ |
| − |
| |
| | mh | | m*h | |
| | 2kQq(1−tgα) | |
v=√ 2gh+ |
| tutaj wszystko jest pod pierwiastkiem |
| | m*h | |
v=
√0,2
1 maj 19:47
Nienor: Już po tamtym poście było widać, że dobrze
1 maj 19:49
Technik: To dobrze bo zadania za 5 punktów
1 maj 19:50
Technik: A mam jeszcze takie pytanie jaki jest wzór na pracę w przemianie adiabatycznej

bo chyba na
poziomie lo nie ma wzoru
1 maj 19:52
Technik:
1 maj 20:08
Nienor: Nie ma, bo to całka z pdV, po objętości, przy zależności pVϰ=const.
1 maj 20:13
Technik:
W cylindrze pod tłokiem jest 1 kilomol gazu dwuatomowego o temperaturze 27 stopni Celsjusza.
Początkowo ga rozszerzał się adiabatycznie, aż objętość wzrosła 5−krotnie, a następnie
sprężany izotermicznie do obj. początkowej. Obliczyć wykonaną pracę.
zadanie znalazłem na internecie
http://fizyczny.net/printview.php?t=32708&start=0&sid=864add4fe767783d4c989031959101af paskudny wzór

to chyba nie jest na poziomie matury już
1 maj 20:15
Nienor: | | pV0ϰ | |
W=∫[V0,5V0] |
| dV=pV0∫[V0,5V0]V−ϰdV=
|
| | Vϰ | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
pV0[ |
| V−ϰ+1]5V0V0=pV0( |
| *5V0−ϰ+1− |
| V0−ϰ+1)=...
|
| | ϰ−1 | | ϰ−1 | | ϰ−1 | |
| | 7 | |
ϰ dla gazów dwuatomowych zwykle wynosi |
| . |
| | 5 | |
1 maj 21:35
Technik: @Nienor ale to już chyba poziom expert

całek nie ma w programie nauczania więc raczej nie
spotkam tego na maturze

ale dobrze wiedzieć jak się to liczy
1 maj 21:38
Nienor: Bardzo prosta ta całka, nie taki znowu poziom ekspert

Ale na maturze na pewno tego nie będzie

Jakby podali molową pojemność cieplną, to mógłbyś skorzystać z:
ΔU=Q+W, ale dla adiabaty Q=0
więc ΔU=W
a ΔU=nC
VΔT
1 maj 21:43
Technik: ale właśnie nie ma nic o molach niestety

Mam nadzieje, że na tej maturze będzie bardzo
mało zadań do wytłumaczenia jak coś tam działa i większości będą zadania obliczeniowe
1 maj 21:45
Nienor: No u nas to więcej było takiej dziwnej teorii, ale pewnie wiesz. Więc może wy traficie na
pożądne zadania
1 maj 21:47
Technik: taką mam nadzieję

przydałoby się napisać w granicach 80−90% było by super wtedy
1 maj 21:49