Matura to Bzdura !!? ?!? !!!?
Kipic: Prosze o pomoc bo ręce opadaja jak sie czyta odpowiedzi
Rozwiaz rownanie cos2x−2=3sinx
1−2sin
2x−2−3sinx=0
2sin
x+3sinx+1=0
sinx=t
2t
2+3t+1=0
wiec odpowiedzia powinno byc :
| | 3 | |
dla sinx=−1 , |
| π +2kπ k∊C |
| | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 11 | |
dla sinx=− |
| , |
| π+2kπ , |
| π +2kπ k∊C |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
A w odpowiedziach jest ze:
| | 1 | |
dla sinx=−1 , − |
| π +2kπ k∊C |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 7 | |
dla sinx=− |
| , − |
| π+2kπ , − |
| π +2kπ k∊C |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Z góry dziękuje za Pomoc
1 maj 10:29
Kipic: wsumie w odpowiedziach oni wzieli inny przedzial 2π
1 maj 10:32
alfa i omega: bo dla sinx=−1 to x=−1/2π+2kπ
zobacz sobie na wykresie
1 maj 10:35
xyz: | | 3 | |
I to jest tyle samo co |
| π + 2kπ |
| | 2 | |
1 maj 10:37
Kipic: @ alfa i omega
| | 3 | |
ale dla sinx=−1 jest takze |
| π + 2kπ k∊C |
| | 2 | |
Tylko zapomnialem czy to my sobie przedzial wybieramy np ze w odpowiedziach oni sobie wzieli
przedzial od (−2π,0)
a ja od (0;2π) czy to jest jakas roznica
1 maj 10:38
xyz: Chyba nie
1 maj 10:40
alfa i omega: no masz racje, oczywiście obie odpowiedzi dobre
1 maj 10:42
Kipic: acha no racja my sobie przedzial 2π wybieramy czy to bedzie −π,π czy −2π,0 czy 4π,6π
dla sinx jest przedzial 2π
| | 1 | |
tylko chyba przedzial sie zmienia np gdy jest sin |
| x albo sin2x |
| | 2 | |
1 maj 10:46
xyz: Chodzi o to zeby rozwiazania wybrac z pelnego okresu
1 maj 10:49
Kipic: Racja musialem sie upewnic Dzieki
1 maj 10:55
Mila: W takich sytuacjach podstaw do Twojego rozwiązania k=−1 i oblicz
albo do rozwiązania z odpowiedzi k=1.
1)
k=−1
itd.
1 maj 16:32