Fun. Kwadratowa
Kizuna: Wyznacz wartości parametru m, dlą których dwa różne pierwiastki x
1 i x
2 równania (4−m)
2 +
+ (m − 4)x + 2 = 0 spełniają nierówność
1x1 +
1x2 > 1.
Coś mi nie do końca zgadza się wynik

odp. m€ (−
∞, −4)
1 maj 10:15
xyz: Tam jest na początku (4−m)x2?
1 maj 10:22
Kipic: wystarczy rozwiazać :
Δ>0
i
−(x1+x2)>x1x2
i potem czesc wspolna to odpowiedz
1 maj 10:22
Kizuna: tak (4−m)x2 sorry
1 maj 10:23
Kizuna: Kipic mógłbyś mi wytłumaczyć skąd taki zapis −(x1+x2)>x1x2 ?
1 maj 10:27
Kipic: −x
2−x
1>x
1x
2
−(x
1+x
2)>x
1x
2
1 maj 10:31
Tomek: Kipic wszystko byłoby w najlepszym porządku gdyby nie to ze x
1 i x
2 mogą miec różne znaki i
wtedy x
1*x
2 jest <0 czyli zmiana znaku

, czyli w drugiej linijce nie mozesz mnożyć...
1 maj 10:55
Tomek: | −1 | | −1 | | −x2 | | −x1 | | −(x1+x2) | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | | x1x2 | |
i teraz wzory Vieta....
1 maj 10:58