Pomocy.
.: Pomocy.
Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnicą okręgu. Oblicz cosinus kąta ostrego
trapezu wiedząc, że stosunek obwodu trapezu do sumy długości jego podstaw wynosi 3:2.
jak to rozwiązać?
Wiem, tylko, że jak średnica jest podstawą trapezu to będziemy mieli trójkąt prostokątny
utworzony przez średnicę okręgu, ramię trapezu i przekątną trapezu
1 maj 10:11
Tomek:

jest to trapez równoramienny.
a=4x−2r
b=2r−2x
ΔABC≈ΔBCE cecha(k, k)− α i kąt prosty
x
2=2r(2r−2x)
x
2+4xr−4r
2=0
x=2
√2r−2r
b= 2r+4r−4
√2r= 6r−4
√2r
| | b | | 2r(3−2√2) | |
cosα= |
| = |
| =√2−1 |
| | x | | 2r(√2−1) | |
jeżeli masz odp to sprawdz bo pewny nie jestem....
1 maj 10:43
.: dobrze

dziękuję
1 maj 11:03