trygonometria
gerard: 3 pytania
1) dla jakiego x jest określona funkcja f(x)=
√1−2cosx ?
| | π | | π | |
póki co wyliczyłem x=− |
| +2kπ v x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 3 | |
2)(czy przynajmniej to dobrze?)
3) czy takie proste nierówności trygonometryczne mają prawo w ogole pojawic sie na maturze?
30 kwi 23:41
gerard: | | 1 | |
cosx< |
| czy ktoś mógłby mi zakreskować na wykresie o które wartości chodzi  |
| | 2 | |
30 kwi 23:42
gerard:
1 maj 00:00
ja: 2) dobrze
3) tak
rysujesz prostą przechodząca przez y = 1/2 i kreskujesz wszystko co jest pod nia
1 maj 00:05
gerard: na to wpadłem, ale jeszcze jak to zapisac... ciężko to widze
1 maj 00:08
ja: x∊(−π/6 + 2kπ ; π/6 + 2kπ) u (π/2 + 2kπ ; 3π/2 + 2kπ)
1 maj 00:14
gerard: znak nierówności będzie ostry bo liczba pod pierwiastkiem może w tym przypadku być zerem
1 maj 00:16
ja: zamiast π/6 ma byc π/3, toz to cosinus jest
1 maj 00:16
ja: no to zmien nawiasy przy przedzialach i voila
1 maj 00:17
gerard: wynik każa zapisać w postaci nie sumy, ale jednego przedziału
1 maj 00:18
gerard: | | π | | 5π | |
wydaje mi się, że to bd wyglądało tak x∊<− |
| + 2kπ, |
| +2kπ> k∊C |
| | 3 | | 3 | |
ale czekam jeszcze na jakieś potwierdzenie, z góry dzięki
1 maj 00:25
ja: no nie wiem, do tego przedzialu wlaczony jest (π/3+2kπ ; π2+2kπ), ktory wlasnie sie do
odpowiedzi nie zalicza, mozna to zapisac w sposob: x∊R − (π/3+2kπ ; π2+2kπ)
1 maj 00:34