Rozłóż na czynniki
annna: Rozłóż na czynniki: 2x4+6x3+6x2+36x
30 kwi 23:16
Atar1x: x(2x
3+6x
2+6x+36) i tyle

tego nawiasu nie da się rozłożyć bardziej
30 kwi 23:32
pigor: ..., chyba, że tak brzydko
... = 2x (x
3+3x
2+3x+18)= 2x (x
3+3x
2+3x+1+17)= 2x[(x+1)
3+17]=
= 2x[(x+1)
3+
3√173]= 2x(x+1+
3√17)[(x+1)
2−
√17(x+1)+
3√172] . ...
30 kwi 23:41
annna: A inaczej nie idzie tego zrobić?
1 maj 00:27
annna: Rozłóż na czynniki: 2x4+6x3+6x2+36x
1 maj 23:57
Lubiaca liczyc: Mozna jeszce uproscic to co Atar!x zaproponowal do:
2x(x3+3x2+3x+18).
Niestety nie da sie zastosowac wzoru skroconeg mnozenia bo jest 18 za nie 27.
10 maj 19:34
10 maj 21:46