geometria analityczna
silla: Punk D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkąta równobocznego
ABC. Wyznacz współrzędne:
a)środka okręgu opisanego na tym trójkącie
b)pozostałych wierzchołków tego trójkąta
środek okręgu wyliczyłam z wektorów i wyszło S(0,0), ale nie potrafię zrobić podpunktu b.
30 kwi 23:11
ja:
1. liczymy długość wysokości AD ze wzoru na długość odcinka
2. mamy obliczona h wiec ze wzoru '' h = √3 * a / 2 '' wyliczamy ''a'' − czyli dlugosc
odcinka CB (podstawy)
3. obliczamy wzor prostej AD (ze wzoru na prosta przechodzaca przez dwa punkty)
4. obliczamy wzor prostej BC (jest ona prosta prosopadla do prostej AD, wiec ma przeciwny
wspolczynnik a, przechodzi przez punkt D, wiec korzystamy ze wzoru na prosta przechodzaca
przez jeden punkt)
5. mamy obliczona dlugosc CB i wzor prostej, wiec punkty C i B zapisujemy w postaci
C = [x ; f(x)] i B = [x ; f(x)],
obliczamy jej wspolrzedne z dlugosci odcinka DC bądz DB
niestety nie mam czasu na rozwiazywanie, mam nadzieje ze wszystko jest zrozumiale
30 kwi 23:47
silla: pewnie, że wszystko jasne. Dzięki wielkie
1 maj 00:03