zadanie za 5 pkt
Agat: Miasto A i miasto B łączy linia kolejowa o długości 210 km. Średnia prędkość pociągu
pospiesznego n tej trasie jest o 24 km/h większa od średniej prędkości pociągu osobowego.
Pociąg pospieszny pokonuje tę trasę o 1 godzinę krócej niż pociąg osobowy. Oblicz czas
pokonania tej drogi przez pociąg pospieszny.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku, gdyż uczę się do matury i próbuję
zrozumieć zadania tego typu.
30 kwi 22:27
Nienor: v − średnia prędkość pociągu osobowego
t − czas przejazdu pociągu pośpiesznego
Zadania z kinematyki zwykle rozwiązujesz tak. Piszesz pierwsze przychodzące ci na myśl równanie
kinetyczne, np.
210=(v+24)t − równanie ruchu szybszego pociągu
Widzisz, hmm..., dwie niewiadome, trzeba poszukać jeszcze jednego równania:
210=v(t+1) − równanie ruchu wolniejszego pocziągu.
Dołożyć klamerkę i z układu wyliczyć szukane wartości.
30 kwi 22:44
Atar1x: s=210 km
v=s*t ⇒ s= vt
vp = v+24
tp = t−1
s jest dla obu taka sama
mamy
210=v+24t−1
z tego mamy układ równań
210=vt
210=v+24t−1
30 kwi 22:48
Atar1x: Boze jedyny usuncie moj post... co ja napisałem<załamka>
30 kwi 22:49
Mila: Z fizyki znasz wzór: s=v*t
s− droga
v− prędkość
t− czas
v − prędkość pospiesznego, t − czas pokonania trasy 210 km
v*t=210
v−24− prędkość osobowego, t+1− czas pokonania trasy 210 km
(v−24)*(t+1)=210⇔v*t+v−24t−24=210⇔
210+v−24t−24=210⇔v−24t−24=0
v=24t+24 podstawiamy do równania v*t=210
(24t+24)*t=210
24t
2+24t−210=0
4t
2+4t−35=0
Δ=16+4*4*35=16+560=576
√576=24
| | −4−24 | | −4+24 | | 20 | | 5 | |
t= |
| <0, lub t= |
| = |
| = |
| h |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | |
| | 2 | |
v=210* |
| =84km/h prędkość pospiesznego pociągu |
| | 5 | |
84−24=60km/h − prędkość osobowego pociągu.
spr.
3,5−2,5=1h
Odp.Pociąg pospieszny pokonuje trasę w ciągu 2,5h.
30 kwi 23:08
pigor: ..., a ja lubię ...

nieco bardziej matematycznie np. tak :
niech
x=? − szukany czas w h, to z wzoru v=
st i warunków zadania :
v
p= v
o+24 ⇔
210x−1= 210x+24 / :6 i
x >1 ⇒
⇒
35x−1=
35x+4 /*x(x−1) ⇔ 35x= 35x−35+4x(x−1) ⇔ 4x(x−1)=35 ⇔
⇔
4x2−4x−35=0 i Δ=16+16*35= 36*16 ⇒
⇒
√Δ= 6*4=24 i x=
4+248=
288= 3,5 >1, czyli
x=3,5 h . ...
30 kwi 23:26
pigor: ...o kurcze to jest czas pociągu osobowego , a tak chciałem "załatwić" zadanie tylko jednym
równaniem . ...
30 kwi 23:29
pigor: ..., no tak, a miało być równanie takie :
210x=210x+1+24 . ...
30 kwi 23:31
dcd: β→⇔⇒⇔⇔⇔⇔∫
31 sie 16:10
dcd: ≤∫⊂↖¬
31 sie 16:10
tak: ja πtole
6 lis 22:29