niech IALI = x, wtedy ILBI = 1 − x i x∊(0;1). Z własn. trójkąta o kątach 30, 60 ,90 mamy:
| 2√3x | 2(1−x)√3 | |||
IKLI = | i ILMI = | . | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
Liczymy pole ΔKLM: P = | *IKLI*ILMI*sin120 | |
| 2 |
| 1 | 2√3x | 2(1−x)√3 | √3 | √3 | ||||||
P = | * | * | * | , bo sin120 = cos30 = | ||||||
| 2 | 3 | 3 | 2 | 2 |
| √3 | ||
po uproszczeniu: P = | *x*(1−x) i to pole ma być największe dla pewnego x∊(0;1). | |
| 3 |
| √3 | √3 | |||
A jest to funkcja kwadratowa P(x) = − | *x2 + | *x i x∊(0;1). | ||
| 3 | 3 |
| b | ||
Czyli liczymy xW = − | ||
| 2a |
| 1 | ||
xW = | i xW∊(0;1). | |
| 2 |
| 1 | ||
Teraz wystarczy obliczyć KL oraz ML podstawiając x = | . | |
| 2 |
| √3 | ||
Odp. IKLI = IMLI = | ||
| 3 |
w swojej szufladzie widzę to tak: niech |LK|=x=?, |LM|=y=?,
to PKLM=12xysin120o=12xysin60o=14√3xy=Pmax,
dla x,y= ? i własności trójkąta ekierki 12x√3+12y√3=1 ⇔
⇔ √3(x+y}=2 /*√3 ⇔ 3(x+y)=2√3 ⇔ (*) x+y=23√3, stąd i z
nierówności miedzy średnimi g≤a:
PKLM=14√3xy ≤ 14√3*14(x+y)2
= 116√3*(23√3)2= 116√3*43= 112√3,
przy czym równość, a tym samym Pmax osiąga to pole ⇔
⇔ x=y, czyli z (*) 2x= 23√3 ⇔ x= 13√3=|LK|=|LM|.