wielomiany do matury
Monika: Liczby x
1 = −4 i x
2 = 3 są pierwiastkami wielomianu W(x) = x
3 + 4x
2 − 9x − 36. Oblicz
trzeci pierwiastek tego wielomianu.
I nie chodzi mi o konkretne rozwiązanie tego zadania tylko o sposób rozwiązywania zadań tego
typu. Walczę z maturą
30 kwi 21:39
Tomek: podziel W(x) przez te pierwiastki czyli (x+4) a potem przez (x−3) i otrzymasz wynik
30 kwi 21:42
Technik:
x2(x+4)−9(x+4)=0
(x+4)(x2−9)=0
(x+4)(x−3)(x+3)=0
x=−4 x=−3 x=3
30 kwi 21:42
Technik: po co dzielenie

to prosty wielomian z podstawy
30 kwi 21:42
Monika: W jaki sposób to podzielić? tak jak normalne dzielenie na liczbach? sorry, za głupie pytania
ale akurat wielomianów nigdy nie mogłam zrozumieć...
30 kwi 21:43
xyz: W tym przypadku najprościej pominac informacje o pierwiastkach i po prostu pogrupować wielomian
W(x).
Mozna tez dzielic(hornerem albo pisemnie) wielomian W(x) kolejno przez (x+4) i (x−3) i wyjdzie
ostatni pierwiastek
30 kwi 21:43
Monika: Technik, jak Ty to rozłożyłeś? Skąd to wszystko? po kolei, błagam
30 kwi 21:44
Bogdan:
Np. tak: x3 = a
(x + 4)(x − 3)(x − a) = (x2 + x − 12)(x − a) = x3 − ax2 + x2 − ax − 12x + 12a
12a = −36 ⇒ a = −3
Odp.: x3 = −3
30 kwi 21:44
Technik: @Monika nie przejmuj się dzieleniem wielomianów to nie jest na podstawie tylko na rozszerzeniu
i masz prawo o tym nie wiedzieć skoro piszesz podstawę

a rozwiązanie masz w moim poście
21:42
30 kwi 21:45
xyz: Najpierw grupujesz po dwa wyrazy:
W(x) = (x3 + 4x2) − (9x+36)
Teraz wyłączamy przed nawias:
W(x) = x2(x+4)−9(x+4) = (x2−9)(x+4)
Teraz x2−9 rozkładamy ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
Co nam daje:
W(x)=(x−3)(x+3)(x+4)
30 kwi 21:46
Technik: po kolej ok

x
3+4x
2−9x−36=0 przyrównuje do zera ponieważ szukam pierwiastków
x
2(x+4)−9(x−4)=0 grupuje wyrazy
(x+4) teraz zostaje mi x
2−9
(x+4)(x
2−9)=0 (x
2−9) tutaj wzór skróconego mnożenia a
2−b
2=(x−3)(x+3) Twoje a=x b=3 jak
nie widzisz tego to licz Δ
(x+4)(x−3)(x+3)=0
teraz wypisz takie liczby które ''wyzerują'' nawias
mam nadzieję, że wytłumaczyłem to jasno
30 kwi 21:49
Monika: xyz, w końcu rozumiem

dzięki
30 kwi 21:49