matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole
Tomek:
Pole figury zacieniowanej na poniższym rysunku jest równe 1. Oblicz pole kwadratu ABCD.
30 kwi 21:15
Nienor:
a
Czyli pole kwadratu, bez koła wynosi 4. Pole koła wynosi (zauważ, że r=
)
2
a
2
P
koła
=
π
4
P
kwadratu
=a
2
=P
koła
+4 4a
2
=a
2
π+16 a
2
(4−π)=16
16
a
2
=
4−π
30 kwi 21:20
Tomek:
wielkie dzięki.. właśnie tak samo myslełem ale jakiś gościu zrobił inaczej i wychodzi na to ze miał źle
dzięki
30 kwi 21:24
Nienor:
No problem
30 kwi 21:27