Matura
masaj: Ładnie proszę o pomooc
Z dwóch miast A i B, odległych od siebie o 18 km, wyruszyli naprzeciw siebie dwaj turyści.
Pierwszy turysta wyszedł z miasta A o jedna h wcześniej niż drugi z miasta B. Oblicz prędkość,
z jaką szedł każdy turysta, jeżeli wiadomo, że po spotkaniu pierwszy turysta szedł do miasta B
jeszcze 1,5 h, drugi zaś szedł jeszcze 4 h do miasta A.
30 kwi 20:48
Nienor: s − odległość między miastami A i B
x − odległość od miasta A do punktu, kiedy się spotkali
t − czas jaki szedł do punktu spotkania turysta wyruszający z B
Δt − czas, o który wyszedł wcześniej turysta wyruszający z A
v
1 − prędkość pana z A
v
2 − prędkość pana z B
t
1 − czas jaki szedł dalej pan z A
t
2 − czas jaki szedł dalej pan z B
| | 3 | |
Z tego znamy s=18, Δt=1, t1= |
| , t2=4. Brakuje 4 równań.
|
| | 2 | |
x=v
1(t+Δt)
s−x=v
2t
x=v
2t
2
s−x=v
1t
1
Popodstawiać dane, rozwiązać układ.
30 kwi 20:56
Krzysiek : To teraz ladnie podziekuj za pomoc
1 maj 09:34