wielomiany
mimi: Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1), (x+1), (x+2) są odpowiednio równe 1, −1, 3.
znajdź resztę z dzielenia przez wielomian P(x)=(x−1)(x+1)(x+2).
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem, co i jak po kolei mam zrobić.
Wiem, że W(1)=1 ; W(−1)=−1 i W(−2)=3 ale co dalej?
30 kwi 20:31
30 kwi 20:36
pigor: ..., otóż szukasm reszty
R(x)=ax2+bx+c=? takiej, że
R(1)=1 i R(−1)=−1 i R(−2)=3 ⇔ a+b+c=1 i a−b+c=−1 i 4a−2b+c=3
i odejmując stronami np. równania (1)−(2) ⇔
⇔ 2b=2 i a−1+c= −1 i 4a−2+c=3 ⇔
b=1 i a+c=0 i 4a+c=5 ⇒ c=−a i 4a−a=5 ⇔
⇔ c=−a i 3a=5 ⇔
a=53 i
c=−53, więc
R(x)= 53x2+x−53
30 kwi 20:51
mimi: dzięki wielkie

największy problem sprawiło mi to, ze nie wiedziałam którego stopnia będzie
ta reszta, ale już wiem, ze trzeba było wymnożyć (x−1) z (x+1) i (x+2), czego wynikiem będzie
wielomian stopnia trzeciego, więc reszta jest stopnia drugiego
30 kwi 21:54