kombinatoryka
Magdalena: jeżeli liczba równa się 18! jak udowodnić że dzieli się przez 119 a nie dzieli się przez 19

proszę o pomoc?
30 kwi 20:17
Mila: 119=7*17, te 2 czynniki są w iloczynie :18!=1*2*3*4*5*6*7*...*17*18
liczba 19 jest liczbą pierwszą i nie ma jej w powyższym iloczynie .
30 kwi 20:21
krystek: 119=7*17 a 18!=16!*17*18 więc jest podzielna przez 119
Natomiast 19 jes liczba pierwszą i nie występuje w 18!
30 kwi 20:21
Magdalena: dzięki bardzo

30 kwi 20:23
krystek: Podzielimy się z Milą.
30 kwi 20:24
Atar1x: Dobrze myślę że jeżeli np. a*b=x to jesli a jest podzielne przez c to x tez jest podzielne
przez c?
30 kwi 20:24
krystek: Tak
30 kwi 20:27
jeżyk: Dla pokazania zapisz sobie a jako a=p*c wtedy x=a*b=p*c*b, czyli również dzieli się przez c
30 kwi 20:39