KrzyCho: Dane są parabole: f(x) = 1/2x2 + 2x + 4 i g(x) = -x2 + 4x - 3. Niech d(x) oznacza
odległość między punktami P1(x, f(x)) i P2(x, g(x)), o tej samej współrzednej x,
należącymi odpowiednio do pierwszej i drugiej paraboli.
a) wyznacz wartość x, dla której d(x) = 7oraz wartość x dla której d(x) = 10
b) Jaka jest najmniejsza wartość d(x)?
18 wrz 12:54
asdfasdfasdf: zauważ, że odległość między punktami P1=(x,f(x)) i P2=(x,g(x)) wynosi |f(x)-g(x)|, bo
mają tę samą współrzędną x.
zatem d(x) = |1/2 x2 + 2x + 4 - (-x2 + 4x-3)| = |3/2 x2 - 2x + 7|
pozostaje rozwiązać równania d(x) = 7 i d(x) = 10 (co w obu przypadkach da nam 2 równania
kwadratowe). w punkcie b) trzeba sprawdzić, jaka jest najmniejsza liczba nieujemna którą
przyjmuje funkcja 3/2 x2 - 2x + 7. aby to zrobić sprawdzamy czy ma miejsca zerowe
(jeżeli tak to w tym miejscu d(x) = 0 i parabole się przecinają), jeżeli nie to szukamy
minimum tego wielomianu
18 wrz 17:27