krótkie pytanie podstawa ostrosłupa
Anix: Mam pytanie odnośnie tego zadania:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym BC=AC=40 i AB=48. Każda
krawędź boczna ma tę samą długość równą 30. Oblicz objętość tego ostrosłupa...
Moje pytanie wiążę się z tym, dlaczego spodek wysokości ostrosłupa znajduję się w środku okręgu
opisanego na podstawie, a nie w środku okręgu wpisanego w podstawę
30 kwi 20:01
Atar1x: Jeżeli spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na jego podstawie,
to taki ostrosłup nazywamy ostrosłupem prostym. a jest prosty bo wszystkie krawedzie boczne
maja taką samą długość.
30 kwi 20:04
PW: Jeżeli O jest spodkiem wysokości (czyli SO jest prostopadła do płaszczyzny podstawy), to SO
jest prostopadła do każdego odcinka o jednym końcu O zawartego w trójkącie ABC, w
szczególności SO⊥OA,SO⊥OB, SO⊥OC. Trójkąty SOA, SOB i SOC są więc prostokątne i mają równe
przeciwprostokątne (z treści zadania) oraz po jednej równej przyprostokątnej (SO jest wspólną
przyprostokątną dla wszystkich trzech trójkątów). Wynika stąd, że mają równe przyprostokątne
OA, OB, OC (tw. Pitagorasa). Ostatnia równość oznacza, że punkt O jest równo oddalony od
wszystkich wierzchołków trójkąta ABC, czyli jest środkiem okręgu opisanego na ABC.
To jest dowód − nie ma on nic wspólnego z nazewnictwem (to, że spodek wysokości w takim
ostrosłupie jest środkiem okręgu opisanego na podstawie nie wynika z faktu nazwania go
ostrosłupem prostym, nadobnym czy przepięknym).
30 kwi 21:39