Okręgi
Atar1x: Wyznacz równanie okręgu o promieniu 7/5 , który przechodzi przez punkty wspólne okręgów o
równaniach x2 − 4x + y2 + 2y + 4 = 0 i x2 − 4x + y2 + 12y + 19 = 0 .
30 kwi 19:55
Michał:

znajdz punkty wspólne okręgów (A i B) następnie stwórz trójkąt ABC gdzie C− środek szukanego
| | 7 | | 7 | |
okręgu i mamy że BC to |
| oraz AC to |
| . Wyznaczamy prostą AB i szukamy środka odc |
| | 5 | | 5 | |
AB. Prowadzimy prostą prostopadłą do AB przez jej środek.ABC jest równoramienny wiec C należy
do utworzonej prostej. Teraz szukamy na tej prostej punktu odległego od A i B o nasz promień.
Troche liczenia jest w tym zadaniu ale powinno wszystko wyjść.
PS to i na rysunku to przypadek
30 kwi 20:56
Atar1x: Po przyrównaniu mam y=−32 a po podstawieniu tego do pierwszego równania wychodzą chore
wartosci dla x np. 4−√32. Co robię nie tak?
30 kwi 21:03
Eta:
| | 4−√3 | |
A niby czemu ... liczba |
| ma być "chora" ? |
| | 2 | |
Liczba, jak liczba ... i taka właśnie ma być!
30 kwi 21:14
Michał: @Eta nam maturzystom jak wychodzi coś takiego to jest czarna rozpacz i szukanie błędu

chociaz nie koniecznie on jest

jakieś głupie przekonania panuje
30 kwi 21:30
Eta:
30 kwi 21:32
Michał: | | √3 | | −3 | |
@Atar1x liczby ci wychodzą dobre ten punkt A to będzie (2− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 21:34
Atar1x: No właśnie jak wychodzi takie coś to zapala się lampka "coś jest źle"

dobra lecę dalej z tym.
30 kwi 21:34
Michał: te pierwiastki później "poznikają" i wyjdą w miare spoko ułamki
30 kwi 21:34
Atar1x: środek AB (√3,0)
y=ax+b
4−√32=−32a+b
0=a√3+b
z tego b i dalej wyliczyc a i b, potem prostopadła do niej?
30 kwi 21:43
Michał: jesli szukasz prostopadłej i masz prostą AB to współczynnik kierunkowy też znajdziesz do niej i
wyznaczysz b
30 kwi 21:47
Michał: ale AB jest równoległy do OX wiec środkowa AB to x=2
30 kwi 21:52
Atar1x: równanie prostej prostopadłej y=9−√330x−3√3−110. Coś pomieszałem?
30 kwi 21:53
Atar1x: a nie powinno mi wyjsc x=√3. zgłupiałem...
30 kwi 21:55
Mila:

x
2 − 4x + y
2 + 2y + 4 = 0
(x−2)
2−4+(y+1)
2−1+4=0
(x−2)
2+(y+1)
2=1 postać kanoniczna
x
2 − 4x + y
2 + 12y + 19 = 0 ⇔(x−2)
2−4+(y+6)
2−36+19=0
(x−2)
2+(y+6)
2=21 r=
√21
Masz dwa punkty:
| | √3 | | 49 | |
(2− |
| −a)2+(−1,5−b)2= |
| |
| | 2 | | 25 | |
| | √3 | | 49 | |
(2+2 |
| +a)2+(−1,5)2= |
| |
| | 2 | | 25 | |
Wiemy, że środek okręgu leży na symetralnej cięciwy AB, x=2
stąd a=2⇔
| | √3 | | 49 | | √3 | | 49 | |
(2− |
| −2)2+(−1,5−b)2= |
| ⇔(− |
| )2+(−1,5−b)2= |
| |
| | 2 | | 25 | | 2 | | 25 | |
| | √3 | | 49 | | √3 | | 49 | |
(2+ |
| −2)2+(−1,5−b)2= |
| ⇔( |
| )2+(−1,5−b)2= |
| |
| | 2 | | 25 | | 2 | | 25 | |
| | √3 | | 49 | | 3 | | 9 | | 24 | |
(− |
| )2+(−1,5−b)2= |
| ⇔ |
| + |
| +3b+b2=1 |
| |
| | 2 | | 25 | | 4 | | 4 | | 25 | |
b
1=−13 lub b
2=4
środki okręgów (2,4), (2,−13)
Równania:
niestety nie mieści się rysunek
1 maj 00:33
Atar1x: Dzięki Mila
1 maj 12:06
Mila:
1 maj 16:26
Szkodnik: Niestety rozwiązanie Mili jest błędne. Pierwsza współrzędna środka okręgu jest okey a=2, ale
druga juz jest kompletnie z d*py.
Powinno byc:
√Δ = 2,2
czyli ostatecznie b
1=−2,6 lub b
2=−0,4
i teraz rozwiązanie ma sens bo 2,6 − 0,4 = 2,2 czyli < 2 * r
3 maj 19:21