Matura to Bzdura ?? !! ????
Kipic:

czy aby tylko tyle

W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym wszystkie krawedzie maja te sama dlugosc . Wiedzac ze
odleglosc srodka podstawy od sciany bocznej jest rowna 1 oblicz objetosc tego ostroslupa
narrysowalem rysunek czy dobrze zaznaczyle ten odcinek o dlugosc 1 na czerwono
30 kwi 19:45
Magdalena: masz w podstawie kwadrat więc ta połowa to połowa boku czyli bok=2 a nie masz wiecej danych
30 kwi 19:47
Kipic: acha czyli kolejny fake za 5 pkt . dzieki musialem sie upewnic ze to ta czerwona
30 kwi 19:49
Atar1x: To zadanie z podstawy czy rozszerzenia?
30 kwi 20:01
bash: To są zadania z rozszerzenia,arkusze maturalne 2013 przygotowane przez Aksjomat...
30 kwi 20:04
Mila:

OE⊥SF
OE− odległość środka podstawy od ściany bocznej.
30 kwi 20:35
Kipic: Dzieki Mila czyli jednak nie fake
30 kwi 20:42
Mila: Wykonaj obliczenia do zadania.
Ty zaznaczyłeś odległość środka podstawy o krawędzi BC.
30 kwi 20:46
Kipic: | | √3 | |
hś= |
| a (wysokosc sciany) |
| | 2 | |
| | √2 | |
H= |
| a (wysokosc ostroslupa) |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | √2 | | 1 | | √3 | |
| * |
| a* |
| a = |
| *1* |
| a |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a=
√6
czy aby to jest dobrze bo w odpowiedziach jest ze a =2
30 kwi 20:57
Atar1x: odl jakiegos odcinka do innego to zawsze najkrotsza odległośc do niego? czy zawsze pod kątem
prostym?
30 kwi 20:59
xyz: Najkrotsza jest pod katem prostym
30 kwi 21:00
Kipic: to jak dobrze to policzylem wyzej
30 kwi 21:13
Mila: 1) Czy treść podałeś dokładnie, napisz co jest w odpowiedzi.
30 kwi 21:15
Kipic: | | a√2 | |
Dobrze przepisalem zadanie a w odpowiedzi jest ze H= |
| |
| | 2 | |
| | a | | a√2 | | a√3 | |
wyznaczenie wysokosci trojkata prostokatnego o bokach |
| , |
| |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wyznaczenie a = 2
to wszystko
tylko ze mi ciagle wychodzi a=
√6 a nie a=2

co robilem tam zle
30 kwi 21:20
xyz: Nie moge dojsc w jaki sposob zapsiales to rownanie
30 kwi 21:22
Atar1x: 13*a2*√22a wzór na objętość tutaj?
30 kwi 21:22
Kipic:

rownanie to z tego trojkata co narysowalem teraz
30 kwi 21:27
Atar1x: A gdyby policzyc SE z tw. pitagorasa? i odjac to od dł wysokosci boku, i potem zastowac znów
tw. pitagorasa do obliczenia 12a ?
30 kwi 21:27
Kipic: ale po co sobie utrudniac jak wszystko czarno na bialym tylko cos odpowiezi ie nie zgadzaja
30 kwi 21:28
Atar1x: Rzucam pomysłami, nie wiem czy mają sens
30 kwi 21:28
Mila: Wszystko dobrze policzyłeś.
Oblicz V
30 kwi 21:31
30 kwi 21:33
Mila: Poszukam zadania w innej książce, może jest jakaś subtelna różnica w treści.
30 kwi 21:39