Ciag geometryczny
Atar1x: Wyznacz trzywyrazowy ciąg geometryczny, w którym suma trzech kolejnych wyrazów jest równa 84, a
ich iloczyn jest równy 13824.
30 kwi 19:27
Bogdan:
| a | |
| * a * aq = 13824 ⇒ a3 = 13824 ⇒ a = 24 |
| q | |
| 24 | |
| + 24 + 24q = 84 stąd oblicz q |
| q | |
30 kwi 19:35
Atar1x: 24q2−60q+24=0
Δ=3600−2304=1296
√Δ=36
q1=(60−36)/48 =1/2
q2=(60+36)/48 = 2
Czyli wyrazy tego ciągu to (12,24,48).
30 kwi 19:41
Bogdan:
Warto zauważyć możliwość uproszczenia obliczeń:
| 24 | | q | |
| + 24 + 24q= 84 / * |
| ⇒ 2q2 − 5q + 2 = 0 |
| q | | 12 | |
| | 24 | |
a1 = |
| = 48, a2 = 24, a3 = 24*0,5 = 12 |
| | 0,5 | |
lub
| | 24 | |
a1 = |
| , a2 = 24, a3 = 24*0,5 = 12 |
| | 2 | |
30 kwi 20:18
Atar1x: ważne, że efekt ten sam
30 kwi 20:22
Bogdan:
Otóż nie, ważne jest dojście do wyniku najprostszą drogą i przy najmniejszym nakładzie pracy.
Już kiedyś na tym forum ktoś powiedział:
Dojść jakoś do celu
potrafi wielu,
ale najkrótszą drogą
nieliczni mogą.
Po tym, jak dochodzi się do rozwiązania poznać klasę rozwiązującego.
30 kwi 20:33
Atar1x: No tak, ale w tym przypadku odjęcie 84 i pomnożenie przez q czy pomnożenie przez q/12 to raczej
kwestia wyboru kto co woli
30 kwi 20:37
Atar1x: Tak czy siak

Dziękuje za pomoc
30 kwi 20:38