wieksze losowanie ze zwracaniem czy bez?
sassetkaaa: Z urny zawierającej dziesięć kul ponumerowanych od 1 d 10 losujemy 4 kule. Czy
prawdopodobieństwo zdarzenia, że największą wylosowaną liczbą będzie 5, jest większe w
losowaniu ze zwracaniem, czy bez zwracania?
30 kwi 19:24
krecik: ze zwracaniem Ω=10*10*10*10 A= 1( kula z cyfra 5) * 5*5*5 P(A)= 12510000=180
bez Ω=10*9*8*7 A= 1*4*3*2 P(A)=245040=1210
1 maj 08:57
Dominik: krecik − a skad wiesz, ze kule z cyfra 5 wylosujesz jako pierwsza?
1 maj 09:11