Liczba pierwsza
Ratarcia: Pomóżcie uratować mój honor !
Szukam liczby dwucyfrowej pierwszej mn, gdzie m jest cyfrą od 1 do 9, n zaś od 0 do 9. Z
powyższej zagadki wynika, że m+n = 5*liczba naturalna , oraz m*n znów jest
liczbą pierwszą.
30 kwi 19:24
vitek1980: skoro m*n ma być liczbą pierwszą to m=1
(w przeciwnym przypadku liczba m*n jest złożona)
wtedy n − pierwsza z zakresu 0..9 czyli n∊{2,3,5,7}
ale dwucyfrowe liczby pierwsze z jedynką na cyfrze dziesiątek to 11,13,17,19
widać, że żadna nie pasuje do zadania
30 kwi 22:21
Atar1x: 19?
30 kwi 22:29
Atar1x: 1+9=10 czyli 5*2 a ale kurde... nie
30 kwi 22:29