Jak napisać ze q ma mieć wartość najmniejszą?
Atar1x: Dla jakich wartości parametru m ∈ R wierzchołek paraboli 2 y = x − 2(m − 1)x − m leży najbliżej
osi Ox .
Jak napisać ze q ma mieć wartość najmniejszą? bo chyba o to tu chodzi?
30 kwi 18:23
Atar1x: Jakiś pomysł?
30 kwi 18:54
Bogdan:
Podaj jeszcze raz wzór paraboli
30 kwi 19:01
Atar1x: y=x2−2(m−1)−m sorka nie widziałem błędu
30 kwi 19:03
Atar1x: y=x2−2(m−1)x−m
30 kwi 19:03
Atar1x: odswierzam
30 kwi 19:57
bash: oblicz sobie q i zauważ coś
30 kwi 20:06
Atar1x: −m2−2m−1 przez 2 ? ale jak to zapisać, że ma być najmniejsze?
30 kwi 20:11
Atar1x: Ramiona skierowane ku dołowi? czyli że w wierzchołku tej paraboli będzie wartość najmniejsza?
m=2 ?
30 kwi 20:14
bash: wyszło Ci, złe q...
30 kwi 20:27
bash: | | Δ | | 4(m−1)2 | |
q=− |
| =− |
| +m=...=−m2+m−1 |
| | 4a | | 4 | |
30 kwi 20:30
Atar1x: −m2+m+1 ?
30 kwi 20:31
Atar1x: A tak, no dobra i co dalej? Co z tym wierzchołkiem, jak zapisać, że musi być najmniejszy?
30 kwi 20:32
bash: Wykresem otrzymanej funkcji zmiennej m jest parabola o ramionach skierowanych w dół i
| | b | | 1 | |
wierzchołku w punkcje m=− |
| =...= |
| |
| | 2a | | 2 | |
30 kwi 20:32
bash: ja na początku zadania napisałbym tak jak zawsze mnie uczono, czyli q→m
30 kwi 20:32
bash: q→min (poprawiam)
30 kwi 20:33
Atar1x: Aaa dobra, rozumiem

Dziękuje
30 kwi 20:34
Atar1x: No tak

to ułatwia sprawę, bo zazwyczaj w zadaniach z najmniejsza lub najwieksza wartoscią
chodzi o wierzchołek, mylące jest dla mnie słowo "wartości" bo myślę, że coś zgubiłem jak
wyjdzie mi jedna watość
30 kwi 20:35
bash: dobry przykład zadania optymalizacyjnego
30 kwi 20:37
Cusack: wychodzi jedna
30 kwi 20:37