agagf
wibiii: Wynacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji:
f(x)=2(3cos2x+1)2−12(3cos2x+1)+16 x∊R
pomoze ktos z dziedzina? bo wiem ze pod to co jest w nawiasie trzeba podstawic t
tylko nie rozumiem o co chodzi z tym ze t∊<1,4> ?
30 kwi 18:22
Lola: bo cosα∊<−1;1> zatem cos2α∊<0;1> idąc dalej 3cos2α∊<0;3> i 3cos2+1α∊<1;4>
30 kwi 18:25
wibiii: a dzieki
30 kwi 18:28
Atar1x: f(x)=2(9cos4x+6cos2x+1)−12(9cos4x+6cos2x+1)+16=
18cos4x+12cos2x+2−108cos4x−70cos2x−12+16=
90cos4x+58cos2x+6
t=cos2x t∊<−1:1>
90t2+58t+6=0
dobrze myślę?
30 kwi 18:30
Atar1x: Dobra, nie ważne
30 kwi 18:31
123: Jak nie ma bledu w obliczeniach to myslisz dobrze
30 kwi 18:31
jikA:
Według mnie łatwiej jest podstawić 3cos
2(x) + 1 = t ∊ [1 ; 4] wtedy
f(t) = 2t
2 − 12t + 16
sprawdzamy czy wierzchołek znajduje się w przedziale
| | −(−12) | |
tw = |
| = 3 a więc należy tak więc dla t = 3 mamy wartość najmniejszą równą |
| | 2 * 2 | |
f(3) = 2 * 3
2 − 12 * 3 + 16 = −2
teraz sprawdzamy na krańcach przedziału wartości
f(1) = 2 * 1
2 − 12 * 1 + 16 = 6
f(4) = 2 * 4
2 − 12 * 4 + 16 = 0
Otrzymaliśmy że największą wartością jest f(1) = 6 a najmniejsza f(3) = −2.
30 kwi 18:43