prawdopodobienstwo otrzymania liczby parzystej lub podzielnej przez 3
EWI: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3.
wiem, że omega= 29=512
A − liczby parzyste =28=256
P(A)=12
gorzej z tymi podzielnymi przez 3. Mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak obliczyć te
liczby?
Wiem, że nieparzyste podzielne przez 3 to te z 1 na poczatku i koncu, a razem z trzema,
szescioma, dziewiecioma jedynkami. ale dalej co trzeba robic?
30 kwi 18:19
yyyy: liczba jest podzielna przez 3 gdy suma cyfr tej liczby jest rowniez podzielna przez 3
czyli mozliwosci na sume podzielna przez 3 to ;
1+1+1=3 ⇒ kombinacja 10 po 3 < 10 miejsc 3 jedynki >
1+1+1+1+1+1=6 ⇒kombinacja 10 po 6
1+1+1+1+1+1+1+1+1=9 ⇒kombinacja 10 po 9
bo kolejnosc nas nie interesuje jakbysmy te jedynki nie ustawili dalej da nam to taka samą
liczbe dlatego kombinacja
30 kwi 18:32
yyyy: sumujemy to i teraz wystarczy sie zastanowic nad tym ile jest mozliwosci kiedy liczba jest
parzysta i podzielna przez 3 < bo musimy to odjac zeby nie dublowac wyniku>
czyli zero ustawiamy na ostatnim miejscu i jedziemy
3⇒ kombinacja 9 po 3 < mamy juz tyko 9 miejsc bo zero ustawilismy na koncu >
6⇒kombinacja 9 po 6
9 ⇒ kombinacja 9 po 9
30 kwi 18:34
EWI: ale na pierwszym miejscu musi byc 1, wiec nie bedzie 8 miejsc wolnych?
30 kwi 18:48