stereometria
Anka:

Jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny. Figura ABFG to płaszczyzna poprowadzona przez krawędź
podstawy i srodki rozłącznych z nią krawędzi bocznych. ABFG− trapez równoramienny. Należy
obliczyć pole przekroju.
Z tego co już obliczyłam to:
FG=6
OB=6
√2
SB=2
√34
Potrzeba tylko wysokości tego trapezu aby obliczyc pole, ale nie wiem jak ją obliczyć..
Pomoże ktoś

?
30 kwi 18:03
Lola: z twierdzenia cosinusow obliczasz FB a kąt SCB oznaczasz α i układ równań rozwiązujesz. a potem
to z twierdzenia pitagorasa wyznaczasz h ,czyli niech to bedzie odcinek FH czyli HB to będzie
(12−6)/2=3 i wyjdzie
30 kwi 18:11
Anka: czyli to będzie FB2= 122 + √342 −2*12*√34cosα, to jedno równanie a drugie?
30 kwi 18:25
Anka: aaaa już wiem, oblicze cosα z ΔSBC a potem wstawie go do tego tw, cosinusów powyżej i oblicze
FB
30 kwi 18:29