jakis pomysł
kk: P( A suma B')=0,2 wykaz ze P( A' suma B)≥0,8
30 kwi 17:42
M:
22 gru 06:05
bezendu: P(A∪B ′)+P(A′∪B)=P(Ω)=1
dalej już prosto
27 gru 14:38
wredulus_pospolitus:
bezendu −−− a od kiedy taka
równość zachodzi
27 gru 23:15
bezendu: wredulus a nie zachodzi?
29 gru 23:07
wredulus_pospolitus:

P(A) = 0.3 ; P(B) = 0.8
P(A'uB) = 0.8 ; P(AuB') = 1
P(A'uB) + P(AuB') = 1.8
> 1 = P(Ω)
Zauważ, że
P(A'uB) + P(AuB') = P(A') + P(B) + P(A) + P(B') − P(A'nB) − P(AnB') =
= 2 − (P(B) − P(AnB)) − (P(B') − P(A'nB') = 1 + P(AnB) + P(A'nB')
więc równość zachodzi tylko gdy P(AnB) = 0 i P(A'nB') = 0 (czyli gdy P(A) + P(B) = 1)
29 gru 23:28
wredulus_pospolitus:
Tfu ... oczywiście P(AuB') = 0.3
29 gru 23:45
NN:

A∪B
'≥A i A
'∪B≥A
'
to
P(A)≤P(A∪B
')=0,2 i P(A
'∪B)≥1−P(A) ≥1−0,2= 0,8
29 gru 23:47