logarytm
Izolda: Rozwiąż równanie
xlog2 x+2= 1/2
30 kwi 17:38
30 kwi 17:44
Izolda: czemu?
30 kwi 17:51
hwdtel:
x
log2x+2 =x
logx0,5
log
2x+2 =log
x0,5
| | 1 | |
log2x+2=− |
| ,co dla x>0 rozwiązania póki co nie posiada |
| | log2x | |
30 kwi 19:20
Izolda: xlog2x+2 =xlogx0,5
log2x+2 =logx0,5
log2x+2=− 1/ log2x
(log2x+2) log2x= −1
log2x=k
k(k+2)+1=0
k2+ 2k+1=0
(k+1)2=0
k=−1
log2x=−1
x=1/2
30 kwi 19:49
x3 i Zen64:
czyli problem w tem że x
(log2x)+2=0,5 ,a nie x
log2(x+2)=0,5
Te nawiasy

! A swoją drogą to drugie równanie też jest rozwiązywalne−
tylko jak?
| | 1 | |
No izolda pokaż rozwiązanie log2(x+2) =− |
| ,bo oto równanie |
| | log2x | |
zapewne chodziło hwdtel
1 maj 04:32