pomóżcie :)
Heksula: Oblicz prawdopodobieństwo, że w dziesięciu rzutach monetą otrzymamy 5 orłów i 5 reszek.
30 kwi 16:30
Mila:
|Ω|=2
10
A− otrzymano 5 O i 5R
(OOOOORRRRR) pojedyncze zdarzenie sprzyjające
30 kwi 16:37
Heksula: a możesz troche wyjaśnić to zdarzenie A? nie rozumiem skąd 10! 5! i 5!?
30 kwi 16:43
Mila:
Permutacja zbioru 10! i dzielimy przez 5!*5! bo elementy powtarzają się.
Możesz też inaczej zrozumieć :
Wybieramy 5 miejsc z 10 dla 5 orłów ( na pozostałych miejscach będą reszki)
| | 10! | | 10! | |
= |
| = |
| |
| | 5!*(10−5)! | | 5!*5! | |
30 kwi 16:48
Heksula: aa ok, dzięki
30 kwi 19:08
Mila:
30 kwi 19:35