dd
Kate: wykaż że f jest malejąca w przedziale (−∞, 0)
f(x) = 3x2 + 2
30 kwi 16:28
Kate:
30 kwi 16:51
Dziabong: Współczynnik a jest dodatni, więc parabola skierowana ramionami do góry
Obliczasz współrzędną X wierzchołka
b nie mamy więc p = 0
Co oznacza, że funkcja jest malejąca w tym przedziale.
30 kwi 17:04
ICSP: Dziabong to co ty zrobiłeś to raczej nie jest żadne wykazanie
Otóż ustalmy x1 oraz x2 takie że :
1o x1 oraz x2 ∊ (−∞ ; 0)
2o x1 < x2
Funkcja będzie malejąca wtedy gdy f(x1) > f(x2) czyli f(x1) − f(x2) > 0
mamy :
f(x1) − f(x2) = 3(x1)2 + 2 − (3x2)2 − 2 = 3(x1 − x2)(x1 + x2) > 0 bo iloczyn dwóch
liczb ujemnych jest liczbą dodatnią
c.k.d.
30 kwi 17:12