Matura to Bzdura ??!??!??
Kipic:

Grube zadanko na mature
Wyznacz rownanie okregu wpisanego w trojkat o wierzcholkach A=(0;−3) B(4;0) C(0;3)
Ja robie to na skroty bo z rysunku odczytuje ze y rownania tego okregu wynosi 0 a potem
podstawiam do wzoru na rownanie okregu dwie styczne
Ale to bez sensu bo gdyby nie lezal srodek okregu na osi x to nie umialbym zrobic
A jak to fachowo zrobi co do czego

Z góry dzięki za pomoc
30 kwi 15:41
pigor: SZYBCIEJ
30 kwi 16:26
Kipic: @pigor co szybciej

Pomoże ktos
30 kwi 16:32
Patryk: (x−r)2+y2=r2 r−łatwo wyliczyć
30 kwi 16:46
Kipic: nie ogarniam co to x co t o y wogule nie ogarniam tego wzoru skad on jest
30 kwi 16:51
30 kwi 16:52
Patryk: rozwiązujesz takie zadania z zielonej książki ?
30 kwi 16:57
Anka: r łatwo policzyć
oblicz długośći boków trójkąta ze wzoru na dl odcinka
to jest Δrownoramienny, jak nie rownoboczny, oblicz wysokość BO (O−poczatek ukladu
wspolrzednych
| | 1 | |
Oblicz pole ze wzoru P= |
| ah |
| | 2 | |
| | a+b+c | |
Potem podstawiasz do wzoru P= |
| *r i obliczasz r |
| | 2 | |
a dalej jakos pojdzie
30 kwi 17:11
123: A nie można ułożyć układu 3 równan krozystając z tych 3 punktów i wzoru na okrąg?
Na necie jest pdoobne rozwiązane wlasnie w ten sposob.
30 kwi 17:12
Anka: | | 1 | | 2 | |
Jak Δ jest rownoboczny to wysokosci dziela sie na odcinki o dł |
| h i |
| h wiec srodek |
| | 3 | | 3 | |
okregu obliczysz z wektorow
30 kwi 17:14
bżdonc: @Anka, równoramienny
30 kwi 17:15
Anka: hmm, to z wektorow nie pojdzie.
30 kwi 17:17
123: Kipic, masz do tego odpowiedź?
30 kwi 17:19
Anka: Wiem, środek ma wwpolrzedne S(a,b)=S(a,0). Pkt (0,0) na pewno nalezy do okręgu. Podstawić
promień, b=0 i pkt (0,0) i chyba wyjdzie a
30 kwi 17:25
Anka: Podstawic do wzoru (x−a)
2+(y−b)
2=r
2
30 kwi 17:26
Lola: hmm, dziwne to, bo wychodzi mi, że pole to 6 czyli promien to bedzie 12/13? czyli podstawiamy
do wwzoru (x−a)2+y2=144169 stąd jeżeli punkt (0,0) należy do okręgu to wychodzi że
a=1213 lub − 1213
30 kwi 17:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
pole wynosi 12 tego trójkąta (patrz rysunek)
30 kwi 17:37
Lola: A no

sorki
30 kwi 17:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a zadanie można na wiele sposobów zrobić
przykład 'nietypowego' podejścia (nie znaczy że najłatwiejsze i najszybsze)
krok 1
rysunek
krok 2
zaznaczenie trójkątów prostokątnych którzy przyprostokątna to promień okręgu,
przeciwprostokątna to odległość środka okręgu od wierzchołka
krok 3
zauważenie, że: każdy z tych trójkątów dzieli kąt wyjściowy (trójkąta równoramiennego) na pół
krok 4
korzystasz z odpowiednich wzorów aby wyznaczyć r mając wartość tgα
30 kwi 17:42
Kipic: Dzieki Dzieki

promien wychodzi 1,5 wiec x=1,5
30 kwi 18:17
123: A gdyby tak obliczyć pole z wierzchołków a później promień ze wzoru P=pr ?
Tutaj widac ze srodek lezy na osi OX to latwo ze wzoru na odleglosc(ktora jest promieniem)
punktu od prostej liczymy srodek.
Jezeli srodek by nie lezal na osi OX to chyba wystarczy zauwazyc ze |AB|=|BC| wiec wysokosc
dzieli podstawe na pol, w ten sposob wyznaczamy rownanie prostej na ktorej lezy srodek.
Dobre rozumowanie?
30 kwi 18:23
Mila:

S=(a,b) − środek okręgu
Równanie okręgu
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 (postać kanoniczna)
ΔABC− Δ równoramienny
O− punkt styczności okręgu z bokiem AC
BC=AB=5
OC=CE=3− punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są równo oddalone od wierzchołka kąta.
| | 2 | | 4 | | 3 | |
ΔSEB∼ΔCOB⇔ |
| = |
| ⇔r= |
| |
| | r | | 3 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
Równanie okręgu dla a= |
| , b=0, r= |
| |
| | 2 | | 2 | |
r można obliczyc z wzoru P
Δ=p*r, p − polowa obwodu Δ
30 kwi 18:40
30 kwi 18:45
asdf: prostą przechodzącą przez punkty D i B.
30 kwi 18:46
Bogdan:

Środek okręgu S = (r, 0), r − długość promienia, |AB| = 5
| | 3 | | r | | 3 | |
Z podobieństwa trójkątów ABO i SBD: |
| = |
| ⇒ r = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
Równanie okręgu: (x − |
| )2 + y2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
30 kwi 18:51
pigor: ..., o

, to nie ja , tylko jakiś
kretyn(ka) podszył(a) się pod mój nick − post z 16.26
30 kwi 20:31
Bogdan:
I dlatego
pigor warto zarejestrować swój nick
30 kwi 20:38