czynniki
mania: x4+x2−2, ja to rozlozyc na czyyniki?
30 kwi 15:22
Prosiałke: x2 podstawiasz za t. I t > 0
30 kwi 15:23
Prosiałke: Albo na odwrót. xD
30 kwi 15:23
Prosiałke: Jeśli wyjdzie Ci t z delty i będzie ono dodatnie to podstawiasz z powrotem x2
30 kwi 15:24
mania: w odp ma wyjsc (x−1)(x2+2) a mi wychodzi ze t=−1 i −2 i co teraz
30 kwi 15:26
Dominik: | | 1 | | 9 | | 1 | | 9 | |
W(x) = x4 + x2 + |
| − |
| = (x2 + |
| )2 − |
| = (x2 − 1)(x2 + 2) = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
= (x − 1)(x + 1)(x
2 + 2)
30 kwi 15:30
mania : znaczy sie 2 wyjdzie
30 kwi 15:30
nini: t2+t−2=t2+2t−2−t=t(t+2)−(2+t)=
(2+t)(t−1)=(x4+2)(x2−1)= (x4+2)(x−1)(x+1)
1 maj 20:22
Dominik: nini, zle.
1 maj 20:28
Bogdan:
bez dodatkowej zmiennej:
| | −1−3 | | −1+3 | |
Δ = 9, √Δ = 3, x2 = |
| = −2 lub x2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
x
4 + x
2 − 2 = (x
2 + 2)(x
2 − 1) = (x
2 + 2)(x − 1)(x + 1)
1 maj 20:32
pigor: ... ,
x4+x2−2= (x
2+2)(x
2−1)=
(x2+2)(x−1)(x+1) . ...
1 maj 20:42
pigor: ... , jest to funkcja kwadratowa zmiennej x
2, a to x
2= −2 i x
2=1, to z wzorów
Viete'a, w "pamięci " szukam dwie liczby, które w iloczynie dają −2, a w sumie −1. ...
1 maj 20:45
Eta:
x4−x2+2x2−2= x2(x2−1)+2(x2−1)= (x2−1)(x2+2)=(x−1)(x+1)(x2+2)
1 maj 20:46