Znajdz równanie kanoniczne i równanie ogólne okręgu,
lena: Znajdz równanie kanoniczne i równanie ogólne okręgu, do którego należą trzy punkty: A=(6,−1),
B=(2,−9), C=(2,−1)
30 kwi 15:21
Nienor: Układ trzech równań:
(6−a)2+(−1−b)2=r2 ...
Ale najpierw narysuj i sprawdź, czy nie jest to trójkąt prostokątny, albo równoboczny, bo to
ułatwia sprawę.
30 kwi 15:27
lena: a nie da się innym sposobem, bo nie umiem rozwiązywać układu z trzema równaniami
30 kwi 15:29
Nienor: Tak samo jak z dwoma. Można dodawać, odejmować, dzielić, mnożyć stronami, wyznaczać z tednego i
podstawiać do drugiego, itp.
Tylko najpierw narysuj, policz długości poszczególnych boków i zobacz, czy nie są sobie równe,
albo czy nie spełniają równania Pitagorasa.
30 kwi 15:32
lena: wychodzi mi trójkąt prostokątny, a gdyby był równoboczny to co by mi to dało?
30 kwi 15:39
Nienor: Jeżeli jest prostokątny (to mają pokazać równania, nie przyłożenie ekierki) to promień ma
długość połowy przeciwprostokątnej (standardowo c), a środek jest w połowie tej
przeciwprostokątnej.
| | 2 | |
Środek okręgu w trójkącie równobocznym jest w |
| wysokości licząc od wierzchołka. |
| | 3 | |
30 kwi 15:46
lena: a, dzięki

. chyba udało mi się to zrobić
30 kwi 15:50