trygonometria, cosinus, równanie
SEM: Witam,
Mam pytanie.
cosx=1/2, czyli x=π/3 + 2kπ, x=−π/3+2kπ
Z tymże zamiast 1/2 będzie −1/2? Wystarczy wówczas od π odjąć π/3 oraz −π/3? Bo nie za bardzo
wiem jak sie operuję na ujemnych rozwiązaniach ..
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi/pomoc.
30 kwi 14:50
Nienor: | | π | |
Kosinus jest ujemny w ćwiartce II i III. Wyznaczasz x0= |
| . I obliczasz właściwy x, według |
| | 3 | |
algorytmu:
I ćwiartka x=x
0
II ćwiartka x=π−x
0
III ćwiartka x=π+x
0
IV ćwiartka x=2π−x
0 lub x=−x
0
(plus odpowiednia dla danej funkcji ilość kπ. Sin i cosin 2kπ, tanges i kotanges po kπ, gdzie
k∊ℤ)
więc twoje rozwiązanie wygląda:
| | π | | 2 | | π | | 4 | |
x=π− |
| +2kπ= |
| π+2kπ lub x=π+ |
| +2kπ= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
30 kwi 15:42
Piotr: Popatrz na wykres funkcji cos
30 kwi 15:43
SEM: Dziękuję.
Ninor: ten algorytm − dla każdej funkcji trygonometrycznej jest?
30 kwi 15:57
Nienor: Tak. Oczywiście musisz uwzględnić znak funkcji w danej ćwiartce
30 kwi 16:05
SEM: Czyli mniej wiecej tak:
przykladowo sinx=−1/2 ujemny bedzie w III i IV cwiartce czyli dla π+π/3 oraz 2π−π/3 +2kπ
wszedzie .. ?
Dziki za pomoc.
2 maj 07:30