Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór A
Dziabong: Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór A
c) A={(x,y) : xy ≤0}
30 kwi 14:49
Dziabong: Do tego jeszcze
d) A={(x,y) : x2 +y > 4}
30 kwi 14:53
Dziabong: Przy okazji, aby nie zaśmiecać zadam pytanie.
Jak w zadaniu mam określić wzajemne położenie okręgu to czy mogę to zrobić na podstawie
rysunku? Wiem, że da się to zrobić algebraicznie ale rysunkiem jest moim zdaniem łatwiej i
szybciej.
30 kwi 15:13
Mila:

c) x*y≤0⇔x>0 i y≤0 lub x<0 i y≥0
punkt (0,0) spełnia nierówność
30 kwi 18:54
Mila:

d) A={(x,y) : x
2 +y > 4}
y>−x
2+4 wszystkie punkty leżące powyżej paraboli, bez punktów leżących na paraboli
30 kwi 18:59