z
z: czego pochodną jest natezenie siły ciezkosci
30 kwi 14:31
z: ?
30 kwi 14:43
z:
30 kwi 14:47
z:
30 kwi 16:06
z: i jednostka potencjalu sily ciezkosci?
30 kwi 16:07
bysztszak: kurde nie wiem
30 kwi 16:07
Nienor: potencjału.
30 kwi 16:07
Nienor: I to jest natężenie grawitacyjne, potencjał takiż (lub fachowiej natężenie pola
grawitacyjnego). I w zasadzie ten potencjał to jest nie tyle pochodna, co gradient.
grad V = E
div E = V
30 kwi 16:13
z:
30 kwi 16:26
z: czyli pochodna potencjalu jest natezenie sily ciezkosci?
30 kwi 16:28
z:
30 kwi 16:59
z: a jednostka?
30 kwi 17:06
AC:
div E = − 4πGϱ
30 kwi 17:19
AC:
grad V = − E
30 kwi 17:21
z: co to 4pigro?
1 maj 10:59