PΔAES=56 cm2
α=450⇔OE=H
OA=2*H
AE=3H
| 1 | 1 | |||
PΔAES= | *|AE|*H⇔PΔAES= | *3H*H | ||
| 2 | 2 |
| 3 | |
H2=56 | |
| 2 |
| 2 | ||
H2=56* | ||
| 3 |
| 112 | ||
H2= | ||
| 3 |
| √112 | √16*7 | |||
H= | = | ⇔ | ||
| √3 | √3 |
| 4√7 | ||
H= | ||
| √3 |
| 12√7 | ||
h=AE= | ||
| √3 |
| a√3 | 12√7 | |||
h= | = | |||
| 2 | √3 |
| 4√7 | 4√14 | |||
|SE|=H√2= | √2= | |||
| √3 | √3 |
| ||||||||||
= 56 → pole przekroju BOW(niebieskie) zawiera krawędź boczną i wysokość | ||||||||||
| 2 |
| h | |||||||
= tg 45o = 1 | |||||||
|
| 2 | ||
a = | √3hp = | |
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp = | = | |
| 4 |
| 3 | ||
Pb = | a*hs = | |
| 2 |
| Pp*h | ||
V = | = | |
| 3 |