Matura to Bzdura ??!!! ????
Kipic: Wyznacz najwieksze ujemne rozwiazanie rownania sin(−2x)=sinx
wiec robie tak :
sin(−2x)=sinx
sinx−sin(−2x)=0
sinx+sin2x=0 ←←←←← czy tak mozna zamienic w kazdym przypadku tego typu
30 kwi 13:15
Kipic:
30 kwi 13:53
Dominik: nie.
30 kwi 13:58
Kipic: to chyba tylko w tym przykladzie tak mozna bo w odpowiedziach jest wlasnie zamiana
30 kwi 14:02
Dominik: sinx − 2sinxcosx = 0
sinx(1 − 2cosx) = 0
30 kwi 14:04
Mila:
sin(−2x)=−sin2x − bo funkcja y=sinx jest nieparzysta
sinx+sin2x=0
sinx +2sinx cosx=0
| | π | | π | |
x=kπ lub x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | |
x=kπ lub x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
k=0
| | 4 | | 2 | |
x=0 lub x= |
| π>0 lub x= |
| π>0 |
| | 3 | | 3 | |
k=−1
| | 2 | | 4 | |
x=−π<0 lub x=− |
| π<0 lub x=− |
| π<0 |
| | 3 | | 3 | |
Największe rozwiązanie ujemne:
=========
30 kwi 15:19
Kipic: Dzieki Mila
30 kwi 15:36