iloczyn skalarny wektorów
Majka: Wyznacz k tak,by wektory u= k*a+b oraz v=a−b były prostopadłe,jeśli wiadomo,że |a|=1 |b|=2
a◯b= −4 Niestety nie mogłam znaleźć oznaczeń wektorów. więc wektory to literki ( u,a,b,v)
natomiast ◯−oznacza iloczyn skalarny wektorów a i b.
30 kwi 12:37
pigor: ..., otóż ◯ − znak iloczynu skalarnego dwóch wektorów,
więc
u⊥v ⇔ u◯v= 0 ⇔ (ka+b)(a−b)= 0 ⇔ ka
2−ka◯b+b◯a−b
2= 0 ⇔
⇔ k|a|
2−ka◯b+a◯b−|b|
2= 0 ⇔ k*1
2−k*(−4)+(−4)−2
2= 0 ⇔ k+4k−8= 0 ⇔
⇔ 5k= 8 ⇔
k= 85 − szukana wartość k . ...
30 kwi 13:13
Majka: no oki tylko dlaczego wektor a2 zapisałes potem jako długość?
30 kwi 13:25