Matura to Bzdura ??
Kipic:

Znowu odpowiedzi z dupy
Mam policzyc wartosc dla najwiekszego pola tego prostokata
W odpowiedziach znowu jakies kosmiczne obliczenia na te 5 pkt
A nie mozna tego najprosciej z twierdzenia talesa robic, bo chyba twierdzenie talesa jest
najlatwiejsze

czyli:
y=6−2x
wiec pole to x(6−2x) i najwieksza wartosc to 4,5
30 kwi 12:13
123: Zdaje sie ze dobrze, a w odpowiedziach jakie sa obliczenia?
30 kwi 12:21
Eta:
30 kwi 12:23
pigor: ja wolałbym zobaczyć jednak oryginalną treść zadania, zanim wypowiem sie, bo zdanie :
"Mam policzyc wartosc
dla najwiekszego pola tego prostokata", nie jest jednoznaczne; po co
jest tam to dla

...
30 kwi 12:26
Kipic: Napisze ocenianie :
1pkt Pole trójkąta ABO : PΔ= 9
2pkt 0< x < 3
3pkt wprowadzenie zmiennych i zapisanie oznaczen na sporzadzonym rysunku t1 i t2 t2−6t
4pkt Porownanie Pól najwiekszego i najmniejszego Pmin : Pmax tmax=4,5
5pkt zapisanie odpowiedzi
30 kwi 12:27
Kipic: sa podane punkty tego trojkata czyli A(0;6) i B(3;0) O(0;0)
wpisno w ten trojkat ten wpisano prostokat w ten sposob ze jeden znajduje sie w poczatku ukladu
wspolrzednych dwa na osiach i jeden na przeciwprostkatnej . Uzasdnij ze pole tego trojkata nie
ejst wieksze od polowy pola trojkata ABO
30 kwi 12:30
Kipic: "ze jeden znajduje sie w poczatku ukladu
wspolrzednych dwa na osiach i jeden na przeciwprostkatnej" pominalem chodzi o wierzcholki tego
prostokata.
30 kwi 12:31
pigor: Uzasdnij ze pole tego
trojkata nie ejst wieksze od polowy pola trojkata ABO
... hmm, chyba
prostokata ,
a widzę, że niepotrzebnie sie "burzysz" , bo masz pieknie rozpisaną odpowiedź, a twoje
rozwiązanie to jest tylko połowa rozwiązania , bo tu należy pewne rzeczy uzasadnić, a nie
tylko znaleźć max pole prostokąta, które znalazłeś bardzo dobrze
30 kwi 12:43